Perjantaina 5. heinäkuuta Sukukansojen ystävät järjesti Alkukoti-jäsenlehtensä päätoimittaja Esa-Jussi Salmisen johdolla ja yhteistyössä Keurusseudun Suomi-Unkari Seuran kanssa Unkarilais-uralilaisen illan Multian kirjastolla. Tapahtuma oli osa Multian kesä -tapahtumasarjaa. Kun paikalla oli 20–25 henkeä, tilaisuuden avasi päätoimittaja Salminen, joka kertoi hyvin monipuolisesti mutta kansantajuisesti keskisen Venäjän sukukansoistamme. Tämän jälkeen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Aleksi Palokangas esitteli Sukukansojen ystävien toimintaa, muun muassa Alkukoti-jäsenlehteä.
Sukukansojen ystävien jälkeen vuorossa oli kaksi puheenvuoroa Keurusseudun Suomi-Unkari Seuralta, joissa käsiteltiin muun muassa unkarin kielen alkeita sekä Keuruun kaupungin ystävyyskaupunkitoimintaa Békésin läänissä sijaitsevan Szarvasin kaupungin kanssa.
Seuran lämminhenkisiä puheenvuoroja seurasi esitelmä, jonka piti suomeksi Tarton yliopiston Narvan toimipisteen opettajainkoulutuslaitoksen viron kielen nuorempi lehtori, tohtori Szilárd Tóth, joka sai vastikään arvostetun Ilmapuu-palkinnon Virossa. Budapestista lähtöisin oleva Szilárd Tóth esitteli laajalti muun muassa Narvan kaupunkia ja Viron inkeriläisten kulttuuria, ja esitelmän otsikko olikin Tarton yliopiston Narvan instituutin rooli suomalais-ugrilaisen heimoaatteen kehittämisessä ja suomalais-ugrilaisten kielten säilyttämisessä. Esitelmien jälkeen vuorossa oli maistuvia herkkuja ja kahvitarjoilu, jonka aikana Sukukansojen ystävien esittelypöydällä oli monia mielenkiintoisia kohtaamisia. Yhteisömme karttui taas parilla uudella jäsenellä.
Ehtoon päättivät musiikkiesitykset: Ensin esiintyi László Tóth, Szilárdin poika. Hän piti piano- ja huilukonsertin. Kyseessä oli Lászlón ensimmäinen ulkomaanesiintyminen. Hänen jälkeensä esiintyi vielä virolainen muusikko Tõnu Vorms, joka on myös puutyötaituri. Hän esiintyi soittaen monenlaisia huiluja, jopa kahta yhtäaikaisesti! Kaiken kaikkiaan illan voi sanoa olevan hyvin onnistunut ja toivomme, että Multialla järjestetyt tapahtumamme (v. 2022 ja 2024) saavat jatkoa tulevinakin vuosina. Kiitos kaikille osallistujille!
⌘ ⌘ ⌘ ⌘ ⌘
Lauantaina Keski-Suomessa jatkettiin suomalais-ugrilaisissa tunnelmissa, kun joukko paikallisia sukukansojen ystävien jäseniä kokoontui Jyväskylässä Galleria Beckeriin, Seminaarinmäen maisemiin. Vierailimme Anne Kalliolan Ilo ja unohdus (Oza da unohtus) -valokuvanäyttelyn avajaisissa. Tämä tilaisuus oli puolestaan osa Jyväskylän kesä -tapahtumasarjaa. Kalliolaa voisi oikeastaan nimittää yhteistyökumppaniksemme, sillä hänen karjalaisuutta käsitteleviä valokuviaan esittelevä kirjansa Meidy on olemas – karjalazet nuoret Suomes (v. 2023) näkyy uusimman Alkukoti-lehdenkin sivuilla.
Paikalla oli myös Päivi Röppänen, joka lausui paikalla karjalaisuutta käsitteleviä runojaan. Molemmilla taiteilijoilla on nimittäin evakkotaustaa. Paikalla oli arviolta 20–25 henkeä. He itse kuvasivat näyttelyä ennakkoon toteamalla, että Ilo ja unohdus kertoo erilaisten maailmojen välissä liikkuvasta Karjalasta. Näyttely siis raottaa vaiettua muistia, joka on kulkenut ylisukupolvisesti mielikuvina ja mykkinä tunnelmina. Osin vaikeasta aiheesta huolimatta iltapäivä oli kaikkine keskusteluineen avoin ja tunnelmallinen.
Haluatko mukaan toimintaan ja vierailla yhdessä erilaisissa sukukansatapahtumissa tai jopa järjestää niitä? Siinä tapauksessa liity mukaan yhdistykseemme! Voit tietenkin vapaasti valita, että oletko mukana aktiivina vai nautitko vain jäseneduista. Kaikki ovat tervetulleita!
Aleksi Palokangas
Hallituksen puheenjohtaja
Sukukansojen ystävät ry