Sukukansojen ystävät ry:n säännöt

Yhdistyksen säännöt on hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 26. kesäkuuta 2003, ja yhdistys on lisätty yhdistysrekisteriin 7. toukokuuta 2004.
Nämä uudistetut säännöt on laadittu vuosikokouksessa 7. huhtikuuta 2024.

1. Yhdistyksen nimi on Sukukansojen ystävät ry, ja sen kotipaikka on Helsinki.

2. Yhdistyksen tarkoitus on:
− pitää yllä vilkasta kulttuurivaihtoa suomalaisten ja muiden uralilaisten kansojen välillä
− lisätä kiinnostusta ja tietoisuutta uralilaisia kansoja kohtaan kaikkien suomalaisten parissa, eritoten nuorten
− edistää uralilaisten kansojen sekä niiden kielten, kulttuurien, elintapojen ja elinympäristöjen jatkuvuutta ja hyvinvointia.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
− vaalii ja kehittää yhteistyötä kaikkien suomalais-ugrilaisten kansojen välillä
− tiedottaa monipuolisin keinoin uralilaisten kansojen oloista sekä näiden kansojen hankkeista ja tapahtumista
− osallistuu uralilaisten kansojen välisiin eri alojen tapahtumiin ja hankkeisiin sekä tarvittaessa järjestää ja avustaa niitä
− tiedottaa maamme ulkopuolella järjestettävistä uralilaisten kansojen välisistä eri alojen tapahtumista niiden kohderyhmille Suomessa sekä etsii suomalaisia osallistujia ja rahoittajia näihin tapahtumiin.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja; omistaa, ostaa ja myydä kiinteätä ja irtainta omaisuutta sekä toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan valtakunnallisia tai paikallisia arpajaisia ja rahankeräyksiä.

3. Yhdistyksen yhteisöjäseneksi voi liittyä jokainen Suomessa rekisteröity järjestö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yhdistyksen henkilöjäseneksi voi liittyä jokainen luonnollinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Tukijäseneksi yhdistys voi hyväksyä myös muita kuin Suomessa rekisteröityjä yhdistyksiä ja järjestöjä.

4. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

5. Yhdistyksen vuotuisen jäsenmaksun ja liittymismaksun suuruudesta yhteisö-, henkilö- ja tukijäsenille päättää yhdistyksen vuosikokous, kullekin jäsenryhmälle erikseen.

6. Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ja kahdesta neljään muuta varsinaista jäsentä sekä 0–4 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Yhdistyksellä on yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heillä varatilintarkastajat.

Yhdistyksen hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puolet sen jäsenistä sekä lisäksi puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä.

Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, kumpikin erikseen.

8. Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.

9. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi−toukokuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksessa on kullakin henkilöjäsenellä yksi ääni ja kullakin yhteisöjäsenellä kolme ääntä. Yhteisöjäsenen ääniä kokouksessa käyttää yhteisöjäsenen valtuuttama edustaja. Tukijäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan äänestystuloksen ratkaisee arpa.

10. Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä.

11. Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
− Kokouksen avaus
− Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
− Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, kahden pöytäkirjantarkastajan ja tarvittaessa kahden ääntenlaskijan valinta
− Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
− Esitetään toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen
− Toiminnantarkastajan lausunnon esittely
− Vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
− Toimintasuunnitelman, tulo- ja menoarvion sekä jäsen- ja liittymismaksun summan vahvistaminen seuraavalle kalenterivuodelle
− Hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muiden jäsenten valinta
− Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valinta
− Muut esille tulevat asiat
− Kokouksen päätös

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.